Stoom, hoe ik ertoe kwam..

Toen ik 10 werd kreeg ik een prachtig verjaarscadeau, een Wilesco stoommachine. Deze machine was zelfs voor een klein jongetje nog goed te begrijpen en ik liet hem bij voorkeur op zeer lage toeren lopen.
In de loop der jaren kreeg ik allerlei appendages voor mijn stoommachine, waarmee ik ook weer dolgelukkig was. Mijn kamer heeft jaren naar Esbit blokjes gestonken.

In 1982 wilde ik lid worden van een modelbootvereniging en won hiertoe informatie in bij dé modelbouwzaak in Breda, de inmiddels ter ziele gegane fa. Bliek Modelbouw op de Boschstraat. De heer Bliek verwees me enthousiast door naar MBV Het Stormanker, die destijds hun vaarwater hadden bij Surae in Dorst.
Door deze club kwam ik in contact met clublid de heer Van Wel, die (afgezien van de elektronica) zijn stoomschepen geheel zelf maakte en ook nog bij mij in de buurt woonde. Vele dagen en avonden heb ik geprobeerd de kunst van het solderen, draaien en frezen af te kijken en intussen te werken aan mijn elektrisch aangedreven slepertje (de Robbe Neptun).
Studies, werk en (soms helaas) andere interesses gooiden roet in het eten.

Een jaar of tien later leerde ik bij een andere club een volgende inspirator, de heer P. Jonkers, kennen. Via hem kwam ik terecht bij de stoomgroep van SEW de Helling in Arnhem.

Science owes more to the steam engine
Than de steam engine to Science
     (= Lawrence Joseph Henderson =)