Overzicht machines

Draaibank

Draaien is een verspanende bewerking, waarbij het werkstuk ronddraait en het snijdende gereedschap stilstaat. Hierin wijkt de draaibank af van b.v. een boormachine, waar het werkstuk stilstaat en het snijdende gereedschap ronddraait.

Freesbank

Frezen is eveneens een verspanende bewerking, maar hierbij draait het snijdende gereedschap en is het werkstuk (het te bewerken deel) vast ingeklemd b.v. in een machineklem.

Schaafbank

schaafbank De schaafbank kan worden gezien als de voorloper van de freesbank, maar is eigenlijk veel meer dan dat. Een dergelijke machine is uitstekend geschikt voor het afnemen van materiaal in een lineaire beweging en vlakken van materiaal. Verder is het dé machine om spiebanen mee te "maken".

Vlakslijpbank / Surface grinder

vlakslijpbank / surface grinder Met deze slijpbank kun je zeer nauwkeurig oppervlakken "vlakken". Vaak gaat de tafel, met daarop het werkstuk opgespannen, op en neer en beweegt de slijpmotor niet (hij draait wel, soms vele tienduizenden toeren).
Het slijpen/vlakken gebeurt met honderdsten van millimeters en het is werk waarvoor geduld vereist is.
Soms zijn voor een slijpmachine extra accessoires/appendages te verkrijgen, waardoor de inzetbaarheid van de machine (enorm) wordt vergroot. Te denken valt hierbij aan o.a.:
  1. Beitels slijpen
  2. Frezen slijpen
  3. Assen slijpen
  4. Morse conussen slijpen
  5. Asgaten slijpen

Mostly Printed CNC

V1engineering.com ontwikkelde een computergestuurde "portaalfreesmachine" en noemde hem de Mostly Printed CNC (kort: MPCNC).
De het frame van de MPCNC bestaat uit RVS-buizen, die worden verbonden d.m.v. 3D-geprinte onderdelen. Omdat voor de elektronica en aandrijvende onderdelen is gekozen voor Chinese onderdelen worden de kosten laag gehouden. Als je kiest voor een Makita-kloon freesmotor, dan is het mogelijk om de complete MPCNC te bouwen voor minder dan € 500,00 (stand 2019).

Mostly Printed Wire Cutter (MPWiCu)

Geïnspireerd door de Mostly Printed CNC, alsmede RCKeith, ontwikkelde ik een computergestuurde hete-draad-snijder. Met deze "machine" is het mogelijk om allerlei soorten isolatieschuim (vaak bij de bouwmarkt verkrijgbaar) geautomatiseerd te snijden. Ik gebruik de MPWiCu vooral om vleugeldelen voor modelvliegtuigen te snijden. Het bespaart veel tijd, die je bij handmatig snijden moet steken in het zagen van snijmallen en je bent niet meer afhankelijk van een tweede persoon.
Verder is het heel goed mogelijk om b.v. romp(delen) voor boten en vliegtuigen met de MPWiCu te snijden.
In 2020 bouwde ik dit apparaat voor minder dan € 200,00 (materiaalkosten).

     = Upgrading your gear with other peoples trash, I think that's the way... (Michel at his Rustinox YouTube channel) =